Kraamtijd

De eerste acht dagen na de bevalling wordt de kraamweek genoemd. Meestal breng je deze thuis door, maar soms moet je in het ziekenhuis blijven. Het is een gezellige, ontroerende, maar ook vermoeiende periode met kraamhulp, kraamvisites en kraamcadeautjes. Het ouderschap zal in het begin soms erg wennen zijn. De vermoeidheid na de bevalling (ook bij de partner) maakt dat je s’ middags best een dutje zou kunnen doen. Probeer deze tijd (tussen 13.00 — 15.00 uur) dan ook zoveel mogelijk vrij te houden. Spreid het bezoek een beetje over de dag en gun jezelf ook af en toe eens een dag of avond vrij zonder bezoek zodat je kan genieten van je gezin.

In de kraamweek komt er ook een kraamverzorgster thuis, je kunt zelf bepalen hoeveel uur zij je komt helpen tijdens het intakegesprek met de kraamzorg. Ook wij zullen een aantal keer bij je langs komen. Na 6 weken heb je ook nog een controle bij ons op de praktijk.

Er zijn een aantal dingen die je moet regelen in de eerste week/weken nadat jouw kindje geboren is, zoals de geboorte aangifte bij de Burgerlijke Stand (binnen 3 werkdagen), de baby aangeven bij verzekeringen (zorgverzekering, aansprakelijkheid- en inboedelverzekering, uitvaartverzekering) en kinderopvang & -bijslag regelen.

Kraamzorg

De kraamverzorgende assisteert ons bij de bevalling, verzorgt moeder en kind en voert daarbij de noodzakelijke controles uit, geeft adviezen en voorlichting over de verzorging, dagindeling en voeding en biedt ondersteuning aan de nieuwe gezinssituatie.

We raden het aan om kraamzorg te nemen omdat zij in de kraamweek veel voor u kan betekenen. Zo signaleert zij tijdig lichamelijke of psychische problemen bij moeder en is ze alert op problemen of ziekte bij de baby. Ze ondersteunt bij voedingsmomenten en geeft tips indien nodig. Ook zorgt ze ervoor dat het hele gezin kan wennen aan het nieuwe gezinslid en zorgt ze voor een goede hygiëne in huis. In overleg kan ze lichte huishoudelijke taken op zich nemen om er voor te zorgen dat het gezin goed blijft functioneren. 

Je mag zelf kiezen bij welke kraamzorg organisatie jij je inschrijft. Wij werken graag met de volgende organisaties samen. Als je op de logo’s klikt kom je op hun site.

 

Hielprik en gehoortest

Hielprik
De hielprik kan gedaan worden vanaf 72 uur na de geboorte.  Afhankelijk van waar je woont wordt de hielprik of door ons of door het centrum van Jeugd en Gezin bij jullie thuis gedaan. Bij het onderzoek wordt er wat bloed afgenomen uit het hieltje van jullie kindje. Dit bloed wordt onderzocht op 26 verschillende ziekten die je vaak aan de buitenkant van je kindje niet kunt herkennen. De uitslag krijgt u binnen 5 weken met de post binnen. Voor meer informatie kijk op: www.pns.nl/hielprik

Gehoorscreening
Binnen 1-2 weken na de bevalling zal er bij je baby een gehoortest worden afgenomen. Als je in een gebied woont waar de hielprik door het Centrum van Jeugd en Gezin wordt afgenomen, dan kan al direct de gehoortest bij jullie thuis worden verricht. Doen wij de hielprik? Dan ontvangen jullie een uitnodiging voor de gehoortest op het consultatiebureau. De kraamzorg meldt jullie in de kraamweek aan. Voor meer informatie kijk op: www.pns.nl/gehoortest-bab

Centrum voor jeugd en gezin

Dit werd voorheen het consultatiebureau genoemd.

6 weken na de bevalling zal het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) de zorg van jullie kindje van ons overnemen. Je zult voor die tijd al contact met hen hebben. Zij zullen de groei van jullie kindje verder opvolgen en de vaccinaties geven. Het verschilt wie je ziet: de ene keer de jeugdverpleegkundige en de andere keer de arts. De meeste centra hebben ook pedagogische medewerkers in dienst. Mocht je tijdens het opvoeden van een kindje tegen iets aanlopen mag je altijd contact met het CJG opnemen.

 

Oefeningen en sporten

Wanneer je bevallen bent is het belangrijk om te rusten en te herstellen. Bij het herstel kan het helpen om bepaalde oefeningen te doen. Hierbij zijn een aantal punten belangrijk: overleg altijd eerst met je ons of je mag starten met oefenen, doe geen oefeningen bij temperatuurverhoging en  doe de oefeningen rustig en langzaam. Hier vind je vast een aantal oefeningen. Je kunt dit in de zwangerschap al eens oefenen.

 

Oefening 1
Voor de verbetering van de bloedsomloop

  • Ga zitten met de knieën goed gestrekt
  • De voeten optrekken en weer loslaten
  • Daarna: cirkeltjes draaien vanuit de enkel
  • Buig en strek afwisselend het linker en rechterbeen.

Oefening 2:
Ontspanning en voorbereiding op bekkenbodem- en buikspieroefeningen

  • Lig op je rug met de benen opgetrokken en voeten op het bed
  • Leg de handen op de buik
  • Adem naar je buik toe
  • Je kunt de oefening uitbreiden door na het inademen, je bekkenbodem aan te spannen. Houdt dit vast terwijl je uitademt en laat dan de spieren weer los

Oefening 3:
Versterking en losmaken van de schouders en bovenrug

  • Start in kleermakerszit en de handen op de schouders
  • Strek nu de rug en breng de ellebogen naar achteren
  • Draai met de ellebogen rondjes naar achteren (schouders draaien)
  • Maak 10 kleine en 10 grote rondjes

Verder kun je oefenen door je bekkenbodem aan te spannen bij houdingswisselen, zoals wanneer je komt staan, bij het lopen of bij het oefenen van bovenstaande oefeningen. 

Dan nog een aantal adviezen ten aanzien van tillen en bukken:

  • Het is beter om de 1e zes weken na de bevalling zo min mogelijk zwaar huishoudelijk werk te doen en te tillen. Dit om de nog zwakke bekkenbodem en baarmoeder te ontzien.
  • Als je iets van de grond moet oppakken, probeer dan altijd goed door de knieën te zakken. Op die manier doen de benen het werk en niet de rug. Sta in een stap, daarmee vergroot je het steunvlak en sta je steviger.
  • Het tillen van je kindje uit de box kan helaas alleen met gestrekte benen. Let erop dat je de buik-. bil- en bekkenbodemspieren goed blijft aanspannen om de rug te steunen. Belangrijk is dat je draait terwijl je tilt.
  • Overstrek je knieën niet bij de commode of het badje. Zet je bekken “vast” met je buik-, bil- en bekkenbodemspieren en maak een kleine buiging naar voren onder in de rug. Let op de hoogte van de commode, badje, kinderwagen en dergelijke. Verdeel het gewicht goed over beide benen.
  • Loop je met je kindje in een draagzak? Hang dan niet teveel met je romp naar achteren. Dit belast de onderrug teveel.
Vanaf 6 weken kan je meestal weer beginnen met sporten. Begin op een rustig tempo, luister naar je lichaam en begin niet met intensieve sporten.

Wat als ik niet op de roze wolk zit?

Vaak voelt het alsof je in je kraamtijd altijd gelukkig moet zijn. Het kan je dan soms onzeker maken als je je niet zo voelt. Dit komt vaak ook omdat je in je omgeving vaak de zware momenten uit de kraamtijd niet ziet of hoort. Maar je 24/7 gelukkig voelen, doet bijna geen enkele moeder.

Niet alleen jullie kindje wordt geboren, maar ook jullie worden als ouders geboren. Er veranderen veel zaken in jullie leven en dat vergt aanpassingsvermogen. Daarnaast moet je bijkomen van de bevalling en moet je lichaam genezen. Dat gebeurd vaak met korte nachten en weinig rust. Vaak heb je dan ook wel eens gehoord van kraamtranen, dit is wanneer je in de kraamweek een (aantal) dag(en) veel emoties of negatieve gevoelens zich uitten. Weet dat dit gevoel er zeker mag zijn en praat er over, met je partner, met de kraamzorg en/of met ons. Maar soms kan het zijn dat je last hebt van een blijvend negatief gevoel en ervaar je dit nog een langere tijd na de bevalling. Merk je nu dat je handvatten nodig hebt om met die gevoelens om te gaan, neem dan contact op met ons, de huisarts of het CJG.
We kijken dan mee hoe we je kunnen helpen.